25.10.2021 (Poniedziałek)

 

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, bukiet warzyw, woda limonkowa.

Alergeny: 1,6

Obiad: Zupa szczawiowa  z jajkiem , pierogi  z białym serem polane  jogurtem naturalnym. Kisiel z jabłkiem.

Alergeny: 2,6,8

Podwieczorek: Pieczywo mieszane z masłem , wędlina, sałata,  herbata z cytryną.

Alergeny: 1,6

                                                           26.10.2021 (Wtorek)

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem , twarożek ze szczypiorkiem . Kakao.

Alergeny: 1,6

Obiad: Zupa krem dyniowy, ziemniaki, gołąbki bez kapusty w sosie pomidorowym, surówka z kapusty włoskiej, marchewki i jabłka w jogurcie naturalnym .  Kompot truskawkowy.

Alergeny: 2,6,8

Podwieczorek: Sałatka owocowa, chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1

                                                           27.10.2021 (Środa)

 

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata pomidor. Woda cytrynowa.

Alergeny: 1,6

Obiad: Zupa krupnik, ziemniaki, indyk pieczony w sosie własnym. Surówka z białej rzepy, marchewki i jabłka w jogurcie naturalnym. Kompot wiśniowy.

Alergeny: 1,6,8

Podwieczorek: Kasza manna na mleku, owoc.

Alergeny: 1, 6

28.10.2021 ( Czwartek)

 

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, serek Almette, papryka, szczypiorek. Mleko.

Alergeny: 1,6

Obiad: Zupa brokułowa, łazanki z kapusty kiszonej, mięsa, kiełbaski. Sok warzywno-owocowy (marchew, dynia, jabłko).

Alergeny: 6,8

Podwieczorek: Pieczywo mieszane z masłem, pasta kiełbasiana , ogórek . Biała kawa.

Alergeny: 1,3,6

                                                           29.10.2021 ( Piątek)

 

Śniadanie: Musli  na mleku, pieczywo mieszane z masłem, bukiet warzyw. Woda z cytryną.

Alergeny: 1,6

Obiad: Zupa jarzynowa, ziemniaki, ryba smażona, surówka z kapusty kiszonej , marchewki, jabłka w oleju. Kompot wieloowocowy.

Alergeny: 2,3,6,8

Podwieczorek: Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, papryka. Bawarka.

Alergeny: 1,6

 

 

Informujemy, że z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie.

 

INFORMACJA O ALERGENACH

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011

W sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym podano spis i numery alergenów występujących w posiłkach

1.     Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2.     Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3.     Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4.     Orzeszki ziemne, arachidowe (produkty przygotowane na ich bazie)

5.     Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

6.     Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7.     Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, produkty przygotowane na ich bazie)

8.     Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

9.     Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10.  Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, małe ilości soli.

Zgodnie z instrukcją od producenta mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, soi, selera, gorczycy.